cukinia
marchewka
cebula
garść słonecznika
sól
ząbek czosnku
inne przyprawy, np. trochę bazylii, dużo papryki i pieprz
jajko
łyżka mąki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Słonecznik zalać wrzątkiem na kilka minut. Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na grubej tarce, cebulkę zsiekać drobno, marchewkę zetrzeć (też na grubej tarce), połączyć wszystko, posolić i odstawić na 15 minut.
Odlać wodę, którą puściła cukinia (wycisnąć), zetrzeć czosnek, dodać słonecznik, doprawić czym kto lubi (ja dodaję trochę bazylii, dużo papryki i pieprz), dodać jajko i łyżkę/dwie mąki (w zależności od rozmiaru cukini).
Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć do lekkiego zarumienienia. Czasem przed smażeniem posypuję sezamem - pycha...
Nadesłał(a) alcia,
dnia: 2005-09-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.