Tofu w pomidorach z sezamem
Najlepiej smakuje z chlebkiem pita i plastrami awokado, można posypać posiekanymi pistacjami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 opakowanie tofu naturalnego (np. Polgrunt - ok.125g)
1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
oliwa z oliwek/ olej do smażenia
2 (lub więcej) łyżki sezamu
sos sojowy
pieprz (dużo)
sól
bazylia
ew. zioła prowansalskie/ chili
Przygotowanie:
Krążek tofu kroimy na krzyż na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na ok. 3 plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Tofu układamy na patelni na rozgrzanej oliwie, gdy się zrumieni, przekładamy na drugą stronę i zasypujemy sezamem. Całość zalewamy niewielką ilością sosu sojowego, dorzucamy pomidory, przyprawiamy. Potrawa jest gotowa kiedy pomidory puszczą sok.
Twoje zapiski: