puszka.pl - pysznie!

Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej

Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-)
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

torebka ryżu
2 pomidory
papryka (kolorowa lub zielona)
cebula
odrobina oleju
mielona papryka
sól
sos sojowy
ew. kostka sojowa - ok. 1/4 opakowania (mniej niż 50g)

Przygotowanie:

1. Jeśli decydujemy się na wersję z kostką sojową, należy ją przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli namoczyć lub ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i ew. innych przypraw (do gotowania można dodać np. pieprz w ziarenkach i listek laurowy).
2. Ryż ugotować.
3. Warzywa obrać, umyć, pokroić w spore kawałki.
4. Poczekać, aż kostka będzie miękka.
5. Wziąć patelnię (odpowiednio dużą :-) i poddusić cebulę na oleju, może być z niewielkim dodatkiem wody.
6. Wrzucić na patelnię resztę składników, doprawić całość do smaku i dusić jeszcze jakiś czas, żeby papryka zdążyła się zrobić.

Wskazówki i uwagi:

Sos sojowy można dodać jeszcze podczas smażenia lub do stołu. Lub i tu i tu :-)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-05-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: