4 torebki herbaty malinowej
ok. 3 szklanki arbuza, wypestkowanego, pokrojonego w kosteczkę i ochłodzonego
1/2 szkl. cukru
2 szkl. wody + 1 szkl. wody do żelfixu
2 torebki żelfixu lub innego środka żelującego
2 łyżki stołowe soku z cytryny
listki świeżej mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Gotujemy w garnku cukier z 2 szklankami wody dopóki się nie rozpuści. Wrzucamy herbatę i odstawiamy. Czekamy 5 minut, dopóki herbata się nie zaparzy, i wyrzucamy torebki.
W miseczce rozpuszczamy żelfix w 1/4 szklanki zimnej wody. Herbatę stawiamy znowu na mały gaz i dodajemy do niej żelfix. Mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Odstawiamy z gazu, wlewamy 3/4 szklanki zimnej wody i sok z cytryny i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Nie pozwalamy jej jednak zastygnąć – w momencie, kiedy galaretka będzie konsystencją przypominała białko, dodajemy do niej arbuza i listki mięty.
Przekładamy całość łyżką do miseczek, uprzednio wypłukanych w zimnej wodzie i jeszcze mokrych. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Wskazówki i uwagi:
Przed podaniem zanurzamy miseczki w ciepłej wodzie i wrzucamy galaretkę na talerzyki deserowe. Dekorujemy listkami mięty.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Ostatni letni obiad - artykuł z Gazety Plus.