puszka.pl - pysznie!

Wegetariańska paella z kuskusem, papryką, groszkiem, marchewką i ciecierzycą

Paella pochodzi z Hiszpanii i jest jak polski bigos, choć bez kapusty. Jest to danie typu "wszystko, co mamy w kuchni". Tradycyjnie paella nie jest wegetariańska, ale tutaj będzie: będą to warzywa i kuskus.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1,5 szklanki kuskusu
2 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka czerwonej papryki
1 szklanka zielonej papryki
1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1/2 szklanki pokrojonej marchewki
3 duże pomidory

3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka posiekanego czosnku
1,5 łyżeczki mielonej papryki
2 szklanki wywaru z warzyw
1/4 łyżeczki szafranu (jeśli nie macie szafranu, trudno, obejdzie się bez)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól

dodatki/ dekoracja:
- puszka serc karczochów (artichoke hearts), ale niekoniecznie, bez nich też jest smaczne
- papryka
- zielona pietruszka
- cytryna pokrojona na 8 cząstek

Przygotowanie:

Oczyszczamy i siekamy warzywa. Pomidory kroimy w kostkę i usuwamy pestki.

Bierzemy dużą patelnię, największą jaką mamy, rozgrzewamy na niej oliwę, wrzucamy cebulę i obie papryki. Po 5 minutach dodajemy czosnek, mieloną paprykę i smażymy jeszcze minutę. Wlewamy wywar i wrzucamy groszek, ciecierzycę, marchewkę, pomidory, szafran i pieprz cayenne. Przykrywamy i dusimy przez 5-6 minut.

Wrzucamy kuskus, przykrywamy, dusimy przez 1 minute. Odstawiamy z ognia na 5 minut.

Delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Dodajemy sól i pieprz.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy w misce, udekorowana karczochami, obrączkami czerwonej papryki, zieloną pietruszką i cytryna.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-10-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus

Twoje zapiski: