Szybka zupa-krem z cukinii z serem żółtym lub fetą
Wymyślone przed chwilą z nudów...;)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 średnia cukinia
4 spore ząbki czosnku
ok. łyżki masła
sól
pieprz
świeża bazylia
inne przyprawy, np. przyprawa kuchni włoskiej Kamis
zamiennie: żółty ser lub ser feta
niewielka ilość mąki - dodatkowo do fety
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (cukinia powinna trochę wystawać), lekko solimy, dorzucamy rozgnieciony czosnek i masło, gotujemy (można dodać kawałek kostki bulionowej warzywnej). Kiedy cukinia jest miękka, dodajemy bazylię i resztę przypraw, miksujemy w blenderze.
Opcja z serem żółtym: do zmiksowanej zupy dodajemy starty żółty ser (nie za dużo) i podgrzewamy aż się rozpuści. Można podawać z grzankami.
Opcja z fetą: zmiksowaną zupę zagęszczamy niewielką ilością mąki, chwilę przed podaniem posypujemy krem pokrojonym serem feta.
Wskazówki i uwagi:
Przyprawa kuchni włoskiej Kamis zawiera: warzywa suszone (cebula suszona, czosnek suszony), sól, przyprawy (bazylia, oregano, tymianek, cząber, chili), wzmacniacz smaku - glutaminian sodu, cukier.
Twoje zapiski: