puszka.pl - pysznie!

Orientalne "spaghetti" sojowe z brokułem, papryką i topinamburem (lub bez)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

mała paczka makaronu sojowego
2 małe bulwy topinamburu (opcjonalnie)
1/2 brokuła
papryka czerwona (świeża;)
1/2 małego pora
olej do smażenia

sos sojowy/ sól
papryka chilli (lub słodka - wtedy otrzymamy wersję light:)
pieprz
curry
mieszanka przypraw orientalnych, np.:
- imbir
- kardamon
- gałka muszkatołowa itd.

Przygotowanie:

Gotujemy topinambur w skórce (7-8 min.). Zalewamy makaron sojowy wrzątkiem i trzymamy go tam ze 3 min. Na patelni na oleju podsmażamy, a potem dusimy pokrojonego drobno brokuła, paprykę i pora.

Obieramy topinambur, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do reszty warzyw. Przyprawiamy, dodajemy makaron sojowy, mieszamy i właściwie pyszne danie już jest gotowe!! :D

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście makaron można podawać bez topinamburu (ze względu na trudna dostępność), ale dzięki tej genialnej roślinie danie zyskuje bardzo fajną nutę korzenną :D (ale ważna jest także mieszanka przypraw :)

Do warzyw doskonale będą pasować również grzybki moon.
Nadesłał(a) sunny lion, dnia: 2005-11-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: