puszka.pl - pysznie!

Szybkie i ostre kotlety sojowe

Cała rodzinka zachwycała się moim sosem. Po takim obiedzie możemy się wybrać na jakiś zacny koncert, by pobujać się lub pomoszować :D Uwaga, ostre danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kotlety sojowe (te z opakowania, koniecznie z soi niemodyfikowanej genetycznie ;) )
bulion warzywny
przyprawy: dalikat do mięs :D i papryka ostra
bułka tarta
olej, np. słonecznikowy

ewentualnie, by powstał sos, trochę mąki (łyżkę stołową) plus trochę zimniej wody (1/4 szklanki)

Przygotowanie:

Kotleciki wrzucamy do wywaru i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu kotlecików.
Jak sie ugotują, wyciągamy i odsączamy z wywaru.
Następnie wysypujemy paprykę i delikat na talerzyk i obtaczamy kotlety.
Na koniec panierujemy je delikatnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju, przewracamy i te sprawy, a przede wszystkim uważamy, by się nie przypaliły.

Jeżeli chcemy sos, to proponuję do patelni, gdzie został olej, wlać wywar i dodać mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować i tak otrzymujemy wspaniały, ostry sos.

Wskazówki i uwagi:

Takim to sposobem nic się nie marnuje. Kotlety należy spożywać z czym nam się żywnie podoba - proponuję kapustę i kartofle.... to znaczy ziemniaki :D
Nadesłał(a) grimunio, dnia: 2005-12-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: