farsz: żółty ser w kostce
pomidory
papryka
cebula
sól
pieprz
jarzynka i zioła prowansalskie (lub inne przyprawy wg uznania)
masło do wysmarowania blachy
przykładowy sos: -ząbek czosnku (lub więcej)
-majonez
-ketchup
Przygotowanie:
Smażymy naleśniki własnym sposobem, ok. 3 na osobę. Czekamy aż trochę ostygną.
Ser kroimy w plasterki lub ucieramy na tarce. Posypujemy nim naleśnik na jednej połowie. Na ser kładziemy pomidor pokrojony w plastry, solimy i pieprzymy pomidora. Układamy paprykę pokrojoną w paseczki i na to cebulę pokrojoną w piórka. Składamy naleśnik, posypujemy na wierzchu ziołami i jarzynką.
Smarujemy blachę masłem, układamy na niej naleśniki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 minut tak, aby naleśnik był chrupiący.
Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie, smarujemy sosem (pokrojony bardzo cieniutko ząbek czosnku mieszamy z ketchupem i majonezem; można również używać sosu do pizzy lub innych).
Nadesłał(a) Neti,
dnia: 2009-06-08 10:56:25.054
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.