Farka - kuskus na słodko zapiekany z orzechami i daktylami
Jest to danie tunezyjskie. Podaje się je na śniadanie albo na podwieczorek, ale nie jako deser.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
2 i 2/3 szklanki kuskus
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki pokrojonych różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pistacje)
1 pudełko daktyli bez pestek (ok. 230 gram)
+ 2 szklanki gorącego mleka do podania (może być zwykłe lub roślinne)
Przygotowanie:
1. W garnku gotujemy wodę (tyle ile kuskusu, czyli 2 i 2/3 szklanki), cukier i oliwę. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
2. Do dużej miski wrzucamy kuskus i wlewamy gotujący się płyn. Mieszamy.
3. Przykrywamy i nie zaglądamy przez 10 minut.
4. Po 10 minutach wrzucamy orzechy i daktyle. Mieszamy. Odstawiamy.
5. Przed podaniem wkładamy kuskus do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temp. 350 st.
6. Podajemy w miseczkach, do kubków wlewamy gorące mleko. Nie zapominamy o cukrze na stole.
Twoje zapiski: