puszka.pl - pysznie!

Pasztet selerowy z dodatkiem marchewki i czosnku

Pasztet jest mocno tłusty, ale pyszny. Nadaje się na różne okazje typu święta, imieniny... A niezorientowany gość może go pomylić z mięsnym. GORĄCO POLECAM!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 kg selera
1 mała marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 kostki masła
1/2 szklanki wody
1 kostka bulionu grzybowego
sól
pieprz
3 jajka
1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

Seler i marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jak ktoś ma, to w maszynie jest dużo szybciej i łatwiej). Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do garnka, dodać rozdrobniony czosnek, masło, bulion, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Ostudzić.

Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do ciasta. Piec od 1 do 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Nadesłał(a) iga, dnia: 2006-01-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis7349.html

Twoje zapiski: