puszka.pl - pysznie!

Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem

To super potrawa na zimowe wieczory lub przyjęcia z bliskimi osobami, którym w trakcie naszego gotowania ślinka będzie ciekła, gdy poczują zapachy wydostające się z naszej kuchni. Świetnie smakuje z sałatką z zieleniny i grzankami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

200 g soczewicy namoczonej poprzedniego dnia
6 cebul
główka czosnku (najlepszy jest lekko różowy)
koncentrat pomidorowy lub 6-7 pomidorów
2-3 ziemniaki

olej do smażenia
cytryna
sól
pieprz
papryka
curry

Przygotowanie:

Cebule poszatkować i podsmażyć na oleju w szerokim garnku. Odsączyć soczewicę (nie wylewać wody) i dodać ją do cebulki, krótko podsmażyć. Zalać wodą, w której soczewica była namoczona, dodać drobno posiekany czosnek (nie rozgnieciony), koncentrat lub pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone), sok z cytryny i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 minut.

Dodać ziemniaki drobno pokrojone i gotować aż będą miękkie. Rozgnieść wszystko ubijaczką do ziemniaków. Podać na ciepło.
Nadesłał(a) marian, dnia: 2006-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: http://www.etheria.republika.pl

Twoje zapiski: