puszka.pl - pysznie!

Pyszniaste danie z soczewicy i włoszczyzny z konserwowym imbirem i miodem


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki: dla 4 osób

400 g suszonej soczewicy
pół litra wywaru warzywnego
6 marchewek (może być mniej lub więcej)
pół selera
por
kawałek konserwowego imbiru
trochę oliwy z oliwek lub oleju
sól
pieprz
3 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę w wywarze warzywnym, prawie do miękkości.

Marchewkę i seler kroimy w kostkę, pora na krążki. Rozgrzewamy w woku oliwę i smażymy na niej marchewkę i seler ok 5 min. Następnie dodajemy pora i dusimy przez kolejne 5 minut. Wreszcie dodajemy soczewicę, posiekany imbir, przyprawy, miód i smażymy (podgrzewamy) chwilkę.
Nadesłał(a) owcadoll, dnia: 2006-02-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: