Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na ok. 1-1,2 litra lodów
1/2 kg truskawek
1 cytryna
300 ml soku pomarańczowego
szklanka cukru
200 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Do blendera dajemy truskawki, wyciśnięty sok z jednej cytryny, sok pomarańczowy oraz cukier zagotowany w rondelku w niewielkiej ilości wody. Miksujemy i dajemy do zamrażarki.
Po ok. godzinie (gdy konsystencja jest jeszcze w miarę płynna) wyjmujemy i ponownie miksujemy - i z powrotem do zamrażarki.
Wskazówki i uwagi:
Lody kombinowane tak by przypominały takie jakie jadłem na Fluff Festival:) Przepis nie jest mój, po prostu pozbierałem kilka przepisów na sorbet truskawkowy w jeden, który mi zawsze wychodzi:) Zwykły cukier można zastąpić oczywiście cukrem z trzciny cukrowej i może go być mniej niż szklanka - wszystko zależy od tego jak słodki sorbet lubimy. Mi osobiście najbardziej pasuje sok z czerwonych pomarańczy - sorbet wychodzi wtedy jeszcze smaczniejszy.
Twoje zapiski: