Surówka "zimowa tęsknota za pomidorami"
Wczorajszy pomysł mojej siostry. Tak mi zasmakowało, że dziś znów zrobiłam, tym razem sama :) Pyszne i pomidorowe! :)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
dla 1 osoby
pół niedużej sałaty lodowej, ew. dodatkowo inne rodzaje sałaty
pomidory (2 szt.) lub pomidorki koktajlowe
ew. pomidory suszone, w oleju
awokado (dojrzałe!), 1 szt.
ćwiartka niedużej cebulki, najlepiej czerwonej (żeby było ciekawsze kolorystycznie :)
sól
sos:
sok z cytryny lub ocet winny (najlepiej balsamiczny)
oliwa lub olej sałatkowy (3 razy tyle, co soku z cytryny lub octu)
ew. pesto czerwone (z suszonymi pomidorami)
Przygotowanie:
Sałatę lodową kroimy na pół, później wzdłuż na kilka części, a następnie w dość cienkie paseczki (ale bez przesady :). Inne rodzaje sałaty rwiemy na nieduże kawałki.
Cebulę siekamy na cieniutkie piórka.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, a później na plastry.
Pomidory myjemy. Koktajlowe przekrawamy na połówki, zwykłe wyparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, a później w nieco większą kostkę lub plasterki.
Jeśli mamy suszone pomidory, to kroimy je w kwadraciki lub cienkie paseczki.
Wszystko wrzucamy razem, solimy i zalewamy sosem. Mieszamy delikatnie i gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Pesto czerwone: ja kupiłam w jakimś sklepie ze zdrową żywnością pesto firmy Bio Idea. Jest wegańskie (zamiast sera są migdały), organiczne i przepyszne :D
Twoje zapiski: