makaron (muszelki, świderki, łazanki),
tofu wędzone, co najmniej dwa plastry,
ziarno słonecznika łuskane,
zielona pietruszka dwa pęczki
do sosu: oliwa, czerwona soczewica, przecier pomidorowy, cebula, czosnek
przyprawy
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą makaronu, na to pokrojony w kosteczkę ser tofu, wymieszany z posiekaną pietruszką i słonecznikiem, na to warstwa makaronu okraszona paseczkami masła/ pokropiona oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w wysokiej temperaturze.
Sos: soczewicę ugotować na miękko, schłodzić, zmiksować, połączyć z podsmażoną cebulką i przecierem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Nadesłał(a) ~Hexe,
dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis inspirowany pizzą o nazwie "amerykańska" (tofu zamiast wędzonego kurczaka)