2 łyżki oliwy
+ naczynie żaroodporne + nitka albo wykałaczki
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy i wyrzucamy głąb, ale tak, żeby główka pozostała w całości. Podgotowujemy chwilkę, żeby liście zmiękły.
Przygotowujemy farsz: proszek sojowy rozrabiamy z bulionem, zostawiamy na 15 minut, po czym dodajemy ryż, jajka, posiekaną w drobną kostkę cebulę, kukurydzę, fasolkę (częściowo rozgniecioną wcześniej widelcem) i przecier. Doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze mieszamy.
Kapustę wyjmujemy, odsączamy, oddzielamy pojedyncze liście. Kilka liści wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. W pozostałe zawijamy farsz, obwiązujemy nitką (białą, bawełnianą) lub "mocujemy" wykałaczkami, żeby nam się gołąbki nie rozlazły. Układamy do naczynia, polewamy odrobiną wody i oliwy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1-1,5 godz. w 200°C. Co jakiś czas przewracamy i polewamy sosem z dna.
Nadesłał(a) terro2004,
dnia: 2006-02-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.