Sałatka pekińsko-tatarska (na ostro)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kapusta pekińska
ząbek czosnku
marynowana ostra papryka - sztuk 1, bo ostra jak diabli ;)
sól
pieprz
ocet winny
sos tatarski (ja miałam winiary) (*)
oliwa, olej - co tam komu pasuje
Przygotowanie:
Czosnek bardzo drobno posiekałam, wrzuciłam do miski, posoliłam. Do tego dodałam poszatkowaną kapustę i w miarę drobno pokrojona papryczkę. Całość posoliłam, popieprzyłam, skropiłam octem winnym, polałam oliwą, dodałam łyżkę sosu tatarskiego i dokładnie wymieszałam. Po 15 minutach wyjęłam z lodówki pysznościową sałatkę :)
Wskazówki i uwagi:
(*) w wersji wegańskiej można kupić albo gotowiec (np. w greenplanet - http://www.greenplanet.pl/) albo do majonezu sojowego dorzucić ogórki kiszone, cebulę i reszte warzyw.
Twoje zapiski: