Pomidorowe roladki z cukinii
Można przyozdobić zieleniną (świeżą bazylią lub natką) lub posypać sezamem i ew. schłodzić. Śliczne.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
cukinia
tofu miękkie
pomidory
ew. pomidory suszone w oliwie
oliwa
sok z cytryny
pieprz ziołowy i czarny
sól
ew. papryka w proszku
bazylia, najlepiej świeża
w wersji pikantnej odrobina chili + czosnek lub cebula
Przygotowanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Formę do ciasta wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim plastry cukinii, jeden obok drugiego, posmarować oliwą wymieszaną z solą i pieprzem (można dodać też paprykę w proszku). Piec kilka minut (np. 5 min. w temp. 180-200 stopni C.).
Pomidory pokroić w kostkę. Zmielić tofu, wymieszać z odrobiną oliwy, odrobiną soku z cytryny, bazylią (najlepiej świeżą), solą oraz pieprzem ziołowym i zwykłym.
Jeśli mamy pomidory suszone, należy je pokroić w dość małe kawałki i dodać do tofu. W wersji pikantnej można dodać jeszcze odrobinkę chili i drobniutko posiekaną cebulę lub zmiażdżony w prasce czosnek.
Dokładnie wymieszać, ew. doprawić jeszcze do smaku. Tofu ma być delikatne i pomidorowe.
Cukinię posmarować masą z tofu i pomidorów, zwinąć w rulony, "spiąć" wykałaczką, żeby sie nie rozwijały (wykałaczkę należy wbić pionowo, żeby przebiła cały rulonik).
Wskazówki i uwagi:
Cukinię wkładamy oczywiście do nagrzanego piekarnika - 5 minut w piekarniku "na rozbiegu" niewiele nam przecież da ;)
Twoje zapiski: