Plastry ziemniaków zapiekane w sezamie z dipem białym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ziemniaczki
olej (rodzaj według upodobania)
ziarna sezamu
piekarnik i blaszka + folia do pieczenia :)
ilość składników zależy od zdolności przerobowej konsumentów :)))
Dip:
jogurt kozi,
zioła prowansalskie, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok. 5 mm.
2. Przygotowujemy blaszkę do piekarnika - wyściełamy ją papierem lub folią do pieczenia.
3. Do małej miseczki nalewamy trochę oleju.
4. Na talerzyku wysypujemy ziarna sezamu.
Plasterki ziemniaków moczymy najpierw w oleju, a następnie "panierujemy" w ziarnach sezamu i układamy na blaszcze. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, kiedy ziarna lekko się podrumienią. Mnie zajmuje to ok. pół godzinki, kiedy wkładam blaszkę do zimnego piekarnika.
W międzyczasie przygotowujemy dip:
Mieszamy wszystkie składniki, dodając wedle uznania i preferencji przyprawy i sok z cytryny.
Pycha!
Wskazówki i uwagi:
Zamiast z dipem, ziemniaczki można podawać ze szpinakiem lub innymi dodatkami.
Nadesłał(a) liley,
dnia: 2006-04-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.