makaron, jaki kto lubi (najlepiej jednak jakiś mały, świderki czy coś podobnego)
sól
kostka bulionowa z oliwą z oliwek
żółty ser
oliwki (np. zielone)
koncentrat pomidorowy
przyprawy wg uznania, np. bazylia i oregano
Przygotowanie:
Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku z kostką. W czasie kiedy się gotują trzemy ser, ewentualnie siekamy oliwki, jeśli mamy w całości.
Kluski odcedzamy, wrzucamy na talerz, szybko - zanim ostygną - zasypujemy serem, oliwkami, nakładamy kopiastą łychę koncentratu i energicznie mieszamy, aby ser się rozpuścił trochę, a koncentrat ocieplił od klusek. Przyprawy jak kto lubi, ja dodaję bazylię, oregano. Jeść od razu!
Wskazówki i uwagi:
Osobiście najwięcej sypię oliwek, bo ogromną ich fanką jestem :) Niektórym przeszkadza posmak koncentratu, rzecz gustu. No ale proporcje każdy sobie może dobrać, czego tam ma być najwięcej, czy sera czy pomidorka czy oliwek.
Nadesłał(a) ~meme,
dnia: 2006-06-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.