puszka.pl - pysznie!

Chilli con carne - troszkę oszukane ;)

Przepis pochodzi ze zbiorów mojej siostry i pierwotnie był oczywiście mięsny. Ja przerobiłam to na wege :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych)

1/2 paczki (cała to 175 g) granulatu sojowego
2 puszki pomidorów
2 puszki fasoli czerwonej
3 średnie cebule

rosołek (bulion) warzywny
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
tymianek bądź inne przyprawy, np. pieprz kajeński

Przygotowanie:

Gotujemy granulat na rosołku. Cebulę kroimy w krążki i podduszamy na szklisto na oleju. Jak już zmięknie, dodajemy rozgniecione pomidory z zalewą (nie trzeba na miazgę, fajnie jak są małe kawałki) i pozwalamy im się trochę podsmażyc.
Po jakimś czasie dodajemy ugotowanego wcześniej w rosołku granulatu (wywar zostawiamy na potem, bo może się przydać jeśli potrawa wyjdzie zbyt gęsta).
Po chwili możemy dodać fasolę z zalewą oraz przyprawy. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy polecam pieprz kajeński :)
Pozwalamy by wszystko się jeszcze chwilkę pogotowało na średnim ogniu i GOTOWE!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś bardzo lubi kukurydzę - może dodać puszkę, też smakuje, a nie zmienia charakteru potrawy.

Konsystencja końcowa - taka gesta zupa. Zajadamy z ciemnym chlebem - mniam!
Nadesłał(a) ~ań & jac, dnia: 2006-05-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: