puszka.pl - pysznie!

Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami)

Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g ryżu parboiled
0,5 średniego selera lub 1 mały
1 mała cebulka
2 łyżki masła ghee lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kuminu (kminu indyjskiego) mielonego
0,5 łyżeczki pieprzu lub szczypta papryki chili (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy 10 min. w osolonej wodzie. W tym czasie rozdrabniamy seler i cebulkę (ja robię to za pomocą blendera z zamykaną końcówką do szatkowania, można też seler zetrzeć po prostu na tarce, a cebulkę drobno pokroić).

Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy gorczycę, kolendrę, kumin i ew. pieprz lub chili, lekko prażymy przyprawy, po czym dokładamy do tej mieszanki rozdrobniony seler i cebulkę, mieszamy wszystko razem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy do warzyw podgotowany ryż i koncentrat pomidorowy, wszystko pięknie mieszamy i przykrywamy na kilka minut, aby się jeszcze poddusiło i przygryzło. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Nadesłał(a) ~Suryah, dnia: 2006-05-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: