300 g soi
duża marchew
pietruszka lub seler
może być por
2 większe cebule
olej/oliwa do smażenia
"warzywko"
sól
pieprz
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, a w sezonie pomidory
Przygotowanie:
Soję moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości.
Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, por w plasterki. Smażymy na oliwie dodając "warzywka", soli i pieprzu do smaku.
Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do nich ugotowaną soję, trochę wody i koncentrat pomidorowy. Należy wszystko ze sobą wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Następnie mielimy całość w maszynce lub miksujemy na gładką masę.
Wskazówki i uwagi:
Dobrze jest przełożyć całość do słoiczków po koncentracie pomidorowym i zamrozić. Zamrażanie nie ma wpływu na smak pasty, a zawsze będzie świeża pod ręką.
Bardzo dobrze smakuje z pomidorem - wtedy nie musimy dawać koncentratu (koncentrat jest w wersji zimowej).
Nadesłał(a) Prima,
dnia: 2006-05-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.