Sałatka: mix warzyw z sosem czosnkowym i grzankami
Jako że uwielbiam bar sałatkowy w Pizza-Hut, postanowiłam serwować go sobie również w domu. Ważne jest to, żeby nie mieszać składników - wystarczy, że leżą obok siebie polane sosem. Razem z mym chłopem zajadamy się tym kolejny raz, więc chyba warto się podzielić pomysłem. Pyszne i chrupiące.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 2 osób
sałata jako ozdoba
twarde i niezbyt soczyste warzywa - co kto lubi - może być:
- papryka
- kilka rzodkiewek
- zielony ogórek
ewentualnie:
- 3 ugotowane sałatkowe ziemniaki
- jakieś kiełki
- kalafior
- marchew itp.
grzanki:
czerstwy biały chleb lub bułka
oliwa do smażenia
sos:
jogurt
ząbek czosnku
dymka wraz ze szczypiorem
Przygotowanie:
Liście sałaty wyłożyć na głębokie talerze - dla każdego po jednym. Resztę warzyw pokroić tak, żeby wygodnie było jeść. Wyłożyć je na sałatę, która zakrywa dno talerza. Muszą być osobno - po jednej stronie np. garstka papryki, obok rzodkiewka itd.
Chleb pokroić w kostkę i usmażyć go na oliwie - tylko nie za dużo tej oliwy, bo grzanki mają być chrupiące.
Zrobić sos z jogurtu, wyciśniętego czosnku i pokrojonej w kostkę dymki i szczypiorku. Polać nim warzywa - tylko też nie za dużo - wystarczy tak ze 3 łyżki na środek talerza. Na koniec posypać grzankami, które trzeba wyjeść szybko nim zmiękną.
Wskazówki i uwagi:
Jak ktoś lubi mieszać smaki, to może użyć też jabłek, gruszek lub arbuza. Robię tak czasem, ale trzymam je na oddzielnym talerzu i podjadam między kęsami.
Twoje zapiski: