puszka.pl - pysznie!

Barszcz buraczany z domowego zakwasu

Podawać z ugotowaną fasolą lub ziemniakami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

włoszczyzna
sos sojowy
ew. sól
ew. majeranek

domowy zakwas buraczany:
buraki - około 1 kg
czosnek - kilka zębów
sól - na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, umieścić w naczyniu szklanym lub glinianym emaliowanym. Umieścić między burakami kilka ząbków czosnku. Zalać buraki zalewą (na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli). Przykryć talerzykiem, postawić w cieple. Po 3-6 dniach kwas jest gotowy (można go też pić w takiej postaci).

Ugotować włoszczyznę do miękkości, dodać kwasu do odpowiedniego smaku (kwaśny lub mniej), doprawić sosem sojowym, ew. solą, majerankiem i chwilkę pogotować.
Nadesłał(a) syla, dnia: 2000-08-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: