domowy zakwas buraczany: buraki - około 1 kg
czosnek - kilka zębów
sól - na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, umieścić w naczyniu szklanym lub glinianym emaliowanym. Umieścić między burakami kilka ząbków czosnku. Zalać buraki zalewą (na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli). Przykryć talerzykiem, postawić w cieple. Po 3-6 dniach kwas jest gotowy (można go też pić w takiej postaci).
Ugotować włoszczyznę do miękkości, dodać kwasu do odpowiedniego smaku (kwaśny lub mniej), doprawić sosem sojowym, ew. solą, majerankiem i chwilkę pogotować.
Nadesłał(a) syla,
dnia: 2000-08-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.