Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa
Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)
Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
200 g marchwi
150 g pietruszki
150 g selera
150 g pora
150 g cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka w proszku
ew. odrobinę startej gałki muszkatołowej lub imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka musztardy (jeśli ktoś nie przepada, to lepiej dodać mniej niż łyżkę)
ew. kilka kropel (dosłownie 2-4) oleju sezamowego, jeśli ktoś dysponuje
Przygotowanie:
Por i cebulę posiekać. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić, aż będą miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Pogotować chwilę, żeby mąka się ugotowała i zgęstniała.
Warzywa zdjąć z ognia, przyprawić musztardą, ew. doprawić jeszcze solą, wystudzić. Jeśli ktoś lubi, można dodać kilka kropel oleju sezamowego - nadaje rewelacyjny, "przypalony" aromat :) Tylko uwaga! Nie można przesadzić z jego ilością, bo ma bardzo intensywny smak!
Pastę można przechowywać jakiś czas w lodówce, w zamkniętym pojemniczku.
Wskazówki i uwagi:
Czasem robię nieco inaczej - w głębszej patelni warzywa najpierw duszę, a później dodaję trochę więcej oleju i przesmażam co nieco. Też pycha! :)
Twoje zapiski: