puszka.pl - pysznie!

Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa

Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)

Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g marchwi
150 g pietruszki
150 g selera
150 g pora
150 g cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka w proszku
ew. odrobinę startej gałki muszkatołowej lub imbiru

2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka musztardy (jeśli ktoś nie przepada, to lepiej dodać mniej niż łyżkę)
ew. kilka kropel (dosłownie 2-4) oleju sezamowego, jeśli ktoś dysponuje

Przygotowanie:

Por i cebulę posiekać. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy, podlać wodą i dusić, aż będą miękkie.

Dodać koncentrat pomidorowy i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Pogotować chwilę, żeby mąka się ugotowała i zgęstniała.

Warzywa zdjąć z ognia, przyprawić musztardą, ew. doprawić jeszcze solą, wystudzić. Jeśli ktoś lubi, można dodać kilka kropel oleju sezamowego - nadaje rewelacyjny, "przypalony" aromat :) Tylko uwaga! Nie można przesadzić z jego ilością, bo ma bardzo intensywny smak!

Pastę można przechowywać jakiś czas w lodówce, w zamkniętym pojemniczku.

Wskazówki i uwagi:

Czasem robię nieco inaczej - w głębszej patelni warzywa najpierw duszę, a później dodaję trochę więcej oleju i przesmażam co nieco. Też pycha! :)
Nadesłał(a) ~nika, dnia: 2006-07-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: podsunięty przez znajomą, wariacje moje :)

Twoje zapiski: