Farsz do pierogów z bobu
Pracochlonny? A i owszem. Ale obieranie bobu, tak jak lepienie pierogów, to praca zespołowa - idzie szybciutko i bardzo raźnie! Zamiast męczarnią może być dobrą zabawą :) A jaki obłędny efekt..... kto spróbuje, nie pożałuje! :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
bób
sól, pieprz
cebula
olej
czosnek
ew. sok z cytryny
Przygotowanie:
Gotujemy bób - wody możemy nie solić w ogóle, a jeśli już, to sól dodajemy mniej więcej w połowie gotowania, nie na początku.
Po ugotowaniu można go trochę przestudzić - ale nie za bardzo, bo czym chłodniejszy, tym gorzej się obiera. Obieramy ze skórek, mielimy (bardzo wygodny jest do tego ręczny blender). Doprawiamy do smaku soląc i pieprząc.
Czosnek i cebulę obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy i smażymy. Pod koniec dorzucamy czosnek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Dorzucamy do bobu. Można dodać trochę soku z cytryny, który zrównoważy olej ze smażenia cebuli. Mieszamy starannie. Jeśli farsz jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody.
Gotowe ~:)
Palce lizać - można wyjadać przy robieniu pierogów ;)
Twoje zapiski: