puszka.pl - pysznie!

Bób według Doctora (smażony z curry)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bób
kminek, całe ziarna
curry
majeranek
olej/oliwa do smażenia
sos sojowy 'Shoyu' (najlepsze jest IMHO shoyu grzybowe)

Przygotowanie:

Bób (po opłukaniu w zimnej wodzie) wrzucamy do dużej ilości wrzącej wody. Przez 10 minut gotujmy na dużym ogniu (bez przykrycia) - zbierając ewentualnie szumowiny. Później zmniejszamy 'grzanie' i gotujemy dalej aż zmięknie i zacznie ciemnieć. Do gotowania można dodać kminku.

Jak już będzie 'prawie miękki', to odcedzamy i wrzucamy na rozgrzany olej (oliwę) z dodatkiem kminku, curry i (otartego) majeranku - według uznania (ale sugeruję sporo curry - może być również curry ostre, gdy ktoś lubi). Podsmażamy ciągle mieszając, aż łupinki zaczną się 'marszczyć'. Uważać aby nie przypalić.

Jak już uznamy, że jest prawie gotowy, to polewamy sosem sojowym. Podajemy gorący na talerzach lub miseczkach. Jeść można widelcem lub pałeczkami - trochę za gorące na 'gołe' palce.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-08-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia / Mariusz P. Rozpedek

Twoje zapiski: