Makaron z czosnkowym bobem doprawionym pomidorami
Kuchnia włoska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron
bób
czosnek
trochę soku/ przecieru pomidorowego
olej do smażenia
zielona pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cytuję przepis podany na grupie dyskusyjnej:
"Moja mama przywiozła z Włoch przepis na pastę (makaron) z bobem. [...] Gotuje bób do miękkości, czasem łuska, czasem nie - zależy od młodości i twardości skóry boba.
Gdy bób jest miękki, rozgrzewa patelnię teflonową. Wrzuca na nią pokrojony w plasterki czosnek i bób i podsmaża, praży chwilkę. Dodaje trochę soku pomidorowego - nie za dużo, chodzi o to, żeby bób nie pływał w pomidorach, a jedynie był gdzieniegdzie nimi obciapany.
Wyłącza gaz, posypuje wszystko obficie zieloną pietruszką i łączy z wcześniej ugotowanym makaronem. Ona robi z farfallami (kokardkami) bądź tagliatelle (grube wstążki). Jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)."
Ja czosnek przesmażyłam na oleju, a sos doprawiłam solą i pieprzem. Niedopisanie tego było chyba przeoczeniem...
Twoje zapiski: