Ciasto bananowe
Ciasto jest wilgotne po upieczeniu, prześlicznie pachnie i szybko znika z talerza. Piekłam je także bez orzechów - nadal pyszne, tylko bardziej bananowe :-)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na średnią keksówkę
1/2 kg przetartych bananów
1 szklanka mąki pszennej razowej
4 łyżki płatków owsianych
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
garść rodzynek
6 łyżek oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
ponad 60 min.
Ucierałam w makutrze drewnianą pałką: banany + mąka + płatki + bakalie + cała reszta. Piec około 1 godziny w 200 °C.
Wskazówki i uwagi:
Można dać trochę mniej bananów, ciasto będzie mniej wilgotne. Proponuję jednak upiec pierwszy raz według przepisu, a potem ewentualnie modyfikować.
Twoje zapiski: