puszka.pl - pysznie!

Pasta sojowa z dodatkiem marchewki, słonecznika i siemienia

Smakuje podobnie jak paszteciki sojowe z Polgruntu :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziarno soi - 25 dag
płatki owsiane - ok. 4 łyżek
1 marchewka
cebula
oliwa z oliwek do smażenia
2-3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego

3 łyżki ugotowanej na gęsto kaszy manny
bulion wegetariański sypki
sól morska
pieprz
inne przyprawy, np. cząber, sos sojowy, pomidory, czosnek, koperek, majeranek...

Przygotowanie:

Soję gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłą mielimy. Mielimy także płatki owsiane (namoczone wcześniej w gorącej wodzie), ugotowaną marchewkę, przesmażoną na oliwie cebulkę. Ziarna (słonecznik, siemię) można również zmielić albo wrzucić w całości.

Mieszamy dodając bulion i ugotowaną kaszę mannę (jest konieczna do uzyskania gładkiej "smarowalności"). Przyprawiamy do smaku.
Nadesłał(a) morela, dnia: 2006-08-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: