1/2 kostki masła
1/4 szklanki śmietanki lub słodkiego mleka
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
do tego według uznania:
- bakalie czy coś
- aromat, np. waniliowy :)
Przygotowanie:
Przepis prosty jak drut o czym świadczy, że MNIE wyszła prawdziwa czekolada! :)
Masło, śmietanę, cukier puder i kakao rozpuścić w rondlu z grubym dnem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Na końcu dodać co się chce (bakalie powinny być uprzednio namoczone w wodzie). Wyłożyć masę na folię aluminiową. Postawić do ostudzenia i stwardnienia.
Wskazówki i uwagi:
Ja robiłam czekoladę z migdałami, bo nigdzie nie mogłam takiej znaleźć, a stanowiła obiekt moich westchnień i naprawdę wyszła super :]