średniej wielkości kalafior
3 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora gotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia, a następnie rozgnieść go widelcem lub praską do kartofli. Doprawić, dodać 2 jajka oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać jeszcze bułki tartej.
Formować kotlety i obtaczać je w jajku i bułce. Smażyć do uzyskania chrupiącej brązowej panierki. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Kotlety można podawać na gorąco jako cześć dania głównego, z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę na zimno.
Kotlety mogą spokojnie siedzieć w lodówce przez 2-3 dni.
Nadesłał(a) ~kaczex-zoo,
dnia: 2006-08-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.