Zrobiłem tę zupę 5-ty raz chyba i znów smakuje WYŚMIENICIE! Musiałem się podzielić z puszkowiczami. Smacznego!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
200 g ciecierzycy (grochu włoskiego) namoczonej
100 g soczewicy (brązowa lub zielona)suchej
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
5 pomidorów (lub puszkkka)
1 łyżka zmielonego kminu indyjskiego (inne nazwy: cumin, kmin rzymski), w sklepach indyjskich, arabskich; ZWYKŁY SIĘ NIE NADAJE
1/2 zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki szafranu namoczonego 5 min. w gorącej wodzie
1 litr wody (lub delikatnego bulionu)
DODATKI, gdy zupa już na stole:
pietruszka - sporo
oliwa extra virgin - ja lubie sporo :)
tabasko - wg mnie niezbędne
sok z cytryny - ilość jak kto lubi (min 1/4 z połowy :)
Przygotowanie:
Cebulę w plasterki, smażymy 5 min., dodajemy czosnek (ale tylko 3 ząbki posiekane!) i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy imbir, KMIN, 3 pomidory i dalsze 5 minut.
ZAPACH zacznie być... zniewalający(?), po 5 minutach dodajemy ciecierzycę, soczewice, wodę, 2 ząbki czosnku całe i gotujemy ok. 1 h, aż wszycho zmięknie. Wtedy dopiero dajemy SZAFRAN i gotujemy jeszcze chwilkę (2-5 minut), a przed samym końcem dodajemy pozostałe posiekane pomidory.
GOTOWE!
Już na talerzu lejemy OLIWĘ, kroplę TABASKO, sok z CYTRYNY i sypiemy PIETRUCHĘ.
Wskazówki i uwagi:
najlepiej maczać sobie w niej jakieś chrupkie chlebki, tortille itp. powinno być gęste :)
Nadesłał(a) bazgrou,
dnia: 2006-09-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Arek go znalazł i lekko zmodyfikował :)