puszka.pl - pysznie!

Kotlety z boczniaka ze szczyptą imbiru

Przepis pochodzi z kuchni polskiej, a także z mojego uwielbienia dla grzybów i wszystkiego co pieczone i smażone. Kotlety można podawać na gorąco i na zimno do pieczywa i sałatek.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

300 g boczniaków
2 jajka
sól
szczypta imbiru
szczypta pieprzu białego
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki obmyć na sitku pod bieżącą wodą, osuszyć. Następnie zamoczyć w ubitym lekko jajku, posolić, posypać pieprzem i imbirem, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju - z obu stron. Bułka ma się lekko przybrązowić.

Wskazówki i uwagi:

Nadmiar tłuszczu odsączyć układając usmażone grzyby na papierowych ręcznikach. Podczas smażenia należy regulować temperaturę ponieważ bułka się przypala.
Nadesłał(a) szparagi, dnia: 2006-10-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Producenci boczniaków

Twoje zapiski: