puszka.pl - pysznie!

Pizza wegańska razowa lub półrazowa (z hummusem zamiast sera)

Dla mnie niezbędne składniki to sos pomidorowy i cebula, reszta zależy od zasobów lodówki :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ciasto:
300 g mąki pszennej razowej (lub pół na pół razowej i zwykłej)
drożdże w proszku
letnia woda
ew. trochę soli i cukru

dodatki:
sos pomidorowy lub koncentrat
4 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
ew. inne warzywa, np.:
- 1 duża papryka czerwona
- 3 pomidory
- kukurydza w puszce
- pieczarki, fasolka, brokuły (co kto woli)
pieprz
sól
bazylia
zamiast sera: pół szklanki hummusu (jeśli nie mamy, to szklanka ugotowanej lub puszkowanej ciecierzycy + czosnek)
papryka słodka
pietruszka, bazylia lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy w misce. Mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy letniej wody, można trochę posłodzić i posolić. Ugniatamy porządnie. Odstawiamy na ok. 20 min w ciepłe miejsce.

W tym czasie podsmażamy cebulkę na oliwie i kroimy pozostałe składniki.

Rozkładamy ciasto na formie, smarujemy sosem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem, solą i bazylią. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pieczarki, to surowe rozkładamy na cieście i całość pieczemy ok. 10 min. Następnie uzupełniamy pozostałymi składnikami (od cebuli poczynając) i znów przyprawiamy.

Rozpuszczamy hummus (lub zmieloną, doprawioną czosnkiem ciecierzycę) w letniej wodzie tak, aby uzyskać gęsty sos. Polewamy nim pizzę. Posypujemy papryką i czymś zielonym (pietruszka, bazylia lub szczypiorek). Pieczemy... Jemy.
Nadesłał(a) Beluuu, dnia: 2006-10-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: