4 średnie pomidory (lepsze trochę twarde)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok 70 g sera tofu
garść obranych pistacji
ząbek czosnku
szczypta cukru
- ja dodałam jeszcze łyżeczkę parmezanu wegańskiego w proszku, ale szczerze mówiąc nie jestem pewna, czy jest do dostania w naszym rodzimym kraju
Przygotowanie:
Wrzucić do blendera 2 pomidory + oliwę, zmiksować.
Dorzucić następne dwa, pokruszyć drobno tofu, wszystko zmiksować.
Dorzucać po trochu pistacji (zależy od mocy megamachiny, może nie pociągnąć, jak wrzucisz wszystkie orzechy).
Na końcu dodać czosnek i trochę cukru.
Podawać z makaronem lub czym kto woli. Fajnie może smakować jako dip do selera naciowego (+ krwawa mary :)))
Wskazówki i uwagi:
Zastanawiałam się nad zasłoikowaniem na zimę...
Nadesłał(a) ludwik,
dnia: 2006-11-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.