puszka.pl - pysznie!

Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji

Sugerowałam się prawdziwym pesto z pomidorów, parmezanu i orzeszków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

4 średnie pomidory (lepsze trochę twarde)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok 70 g sera tofu
garść obranych pistacji
ząbek czosnku
szczypta cukru

- ja dodałam jeszcze łyżeczkę parmezanu wegańskiego w proszku, ale szczerze mówiąc nie jestem pewna, czy jest do dostania w naszym rodzimym kraju

Przygotowanie:

Wrzucić do blendera 2 pomidory + oliwę, zmiksować.
Dorzucić następne dwa, pokruszyć drobno tofu, wszystko zmiksować.
Dorzucać po trochu pistacji (zależy od mocy megamachiny, może nie pociągnąć, jak wrzucisz wszystkie orzechy).
Na końcu dodać czosnek i trochę cukru.

Podawać z makaronem lub czym kto woli. Fajnie może smakować jako dip do selera naciowego (+ krwawa mary :)))

Wskazówki i uwagi:

Zastanawiałam się nad zasłoikowaniem na zimę...
Nadesłał(a) ludwik, dnia: 2006-11-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: