Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki wywaru z warzyw
8 szklanek młodych liści pokrzywy
3 łyżki oleju (ew. masła w wersji laktowegetariańkiej)
2 łyżki mąki
sól
pieprz
ew. 2 jajka, ugotowane na twardo, do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy wywar z warzyw i 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy dobrze umytą pokrzywę, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia do 4 minut. Pokrzywę wraz z woda wlewamy do miksera i robimy puree, które ponownie przenosimy do garnka. Gotujemy na małym ogniu.
W innym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę ubijając tak długo, aż otrzymamy gładką masę. Wlewamy ją do pokrzywy, całość dokładnie mieszamy cały czas gotując. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna być gęsta i kremowa.
Zupę nalewamy do talerzy. W wersji ovo-wege w środku każdego talerza układamy parę kawałeczków jajka.
Twoje zapiski: