puszka.pl - pysznie!

Brukselka z kasza gryczaną

Przepis wymyśliłam sama, jak miałam natchnienie.
Wszystkim domownikom smakowało, więc myślę, że Wam również będzie. SMACZNEGO!



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

2 woreczki kaszy gryczanej
1 opakowanie mrożonej brukselki
4 średnie cebule
2 kostki knorr - oliwa z oliwek + zioła
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżka musztardy
pieprz biały
papryka ostra
ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Brukselkę wrzucić do gotującej się wody z kostką knorr (oliwa + zioła). Gotować do miękkości.
W drugim naczyniu ugotować kaszę gryczaną również z kostką knorr (oliwa + zioła).
Cebule obrać, pokroić na piórka i zeszklić na oliwie z oliwek lub oleju (jak kto woli).
Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i posypać bułką tartą. Na to układać pokrojoną brukselkę, następnie posypać kaszą i na to podsmażoną cebulę. Ułożyć następną warstwę brukselki i kaszy. Ostatnia warstwa musi być z kaszy. Całość wyrównujemy łyżką i polewamy sosem: koncentrat pomidorowy wymieszać z dużą łyżką musztardy, dolać poł szklanki wody, w której gotowała się brukselka. Sos ma być średnio gęsty. Dodać biały pieprz lub paprykę ostrą. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 20 min w piekarniku.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2007-02-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: