puszka.pl - pysznie!

Soczewica duszona z ziemniakami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

niewielka garść soczewicy
5 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku

olej do smażenia
0,5 litra bulionu warzywnego
curry lub sos sojowy
sól
pieprz
koperek lub natka do posypania

Przygotowanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę kroimy w talarki, rumienimy na oleju. Następnie dodajemy resztę warzyw pokrojonych w plastry, smażymy razem z cebulą i czosnkiem ok. 5 min. Dolewamy bulion wymieszany z curry lub sosem sojowym, dodajemy soczewicę i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy zieleniną.
Nadesłał(a) ~sanctus, dnia: 2007-02-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Lubię gotować nr 09/2004

Twoje zapiski: