Buraczki z gorczycą i wiórkami kokosowymi
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
buraki
olej do smażenia
gorczyca (w innej wersji można ją zastąpić czarnuszką)
cebula
ew. w wersji pikantnej sos chili lub ostre papryczki
wiórki kokosowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (może nie aż tak drobną jak do sałatki jarzynowej, ale też nie za grubą).
Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę, przykrywamy przykrywką [*]. Kiedy gorczyca zacznie pięknie pachnieć (dosłownie minuta-dwie wystarczą) dodajemy cebulę i ew. chili (sos lub drobniutko posiekany kawałek papryczki), smażymy aż cebula się lekko zeszkli.
Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy, aż się zarumienią. Teraz kolej na buraczki. Wrzucamy je na patelnię i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy tradycyjnie - solą i pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
[*] Uwaga! gorczyca będzie strzelać, dlatego mieszamy ją poprzez potrząsanie patelnią. Jeśli chcemy przemieszać ją łopatką, patelnię najlepiej zdjąć na chwilę z ognia.
Twoje zapiski: