Przepis podstawowy pochodzi z "Kuchni 5 Przemian". Ja go trochę zmodyfikowałam dodając po ugotowaniu otręby, płatki żytnie, cynamon i miód. Zupa jest bardzo smaczna i energetyczna - doskonała na chłodne poranki.
1,5 l wody
2 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżkę płatków żytnich
szczypta kurkumy
odrobina imbiru
1 jabłko
kilka orzechów włoskich
łyżka rodzynek
czubata łyżka otrąb żytnich lub orkiszowych
odrobina masła
szczypta cynamonu
2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Do 1,5 l wrzącej wody dodać kaszę jaglaną, płatki owsiane i żytnie, kurkumę i odrobinę imbiru. Gotować 30 min.
Potem dodać utarte jabłko, odrobinę wrzącej wody, orzechy, rodzynki i otręby. Gotować 10 min. Następnie dodać masło i cynamon. Po chwili zdjąć z kuchenki i dodać miód.
Wskazówki i uwagi:
Można urozmaicić skład wg uznania, np. dodając suszone morele i daktyle.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2007-02-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wersja podstawowa z: "Filozofia Zdrowia", Ciesielska