puszka.pl - pysznie!

Plow czyli ryż z marchewką

1) Kuchnia ukraińska
2) Można gotować taki plow z dowolnymi warzywami zamiast marchewki (lub razem z marchewką), np. pomidorami z pieczarkami, dodać paprykę, kiszone grzyby - to na Ukrainie.
3) Ja najbardziej lubię nadziewać takim plowem "lawasz" (taka ukraińska tortilla/naleśnik - w Polsce można tym zastąpić lawasza). I polewam nadzienie sosem meksykańskim (pikantnym pomidorowym). A zamiast sałatki - "kwaszonaja kapusta" czyli kiszona kapusta.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 szklanka ryżu
3 szklanki wody
4 marchewki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
masło (lub tłuszcz wegański, np. olej)
sól
pieprz
inne przyprawy wg smaku

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Marchewki pokrojone na małe cząstki (ja je wcześniej podgotowuję, żeby były bardziej miękkie) podsmaż z cebulą i posiekanym czosnkiem.

Zagotuj 3 szklanki osolonej wody, wrzuć ryż (chodzi o to, by proporcje woda:ryż były 3:1). Zbierz łyżką pianę, która się pojawi, zmniejsz ogień do minimum. Wrzuć cebulę z marchewką i przyprawy, zamieszaj i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu do czasu, kiedy ryż wchłonie całą wodę (może być to nawet ok. 1 godziny), nie mieszaj!. Prijatnogo apetita!
Nadesłał(a) ATG, dnia: 2007-03-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: kilka ukraińkich rodzin

Twoje zapiski: