Potrawa bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem i makaronem, albo tradycyjnie z chlebusiem :P
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
marchewka
seler
pietruszka
por
granulat sojowy
cebulka
oliwa do smażenia
przyprawy wedle upodobania
ew. przecier lub koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Granulat gotujemy w bulionie warzywnym z odrobiną sosu sojowego, w tym czasie siekamy por, cebulkę, kroimy seler w drobną kostkę, marchew i pietruchę w cienkie plasterki. Kiedy granulat jest już gotowy, do pozostałego po nim wywaru wrzucamy warzywka i gotujemy do miękkości. Następnie na oliwie delikatnie podsmażamy warzywa razem z granulatem.
> Polecam dodać przyprawy dla wyostrzenia smaku - w moim przypadku było to wszechobecne w mojej kuchni chilli, ale ze względu na moje dziwne upodobania smakowe daje Wam wolną rękę :)
Wskazówki i uwagi:
Proporcje składników są dowolne, ale ja polecałabym nie przesadzać z selerem i pietruchą , chodzi tu tylko o ich specyficzny smak, jeżeli chcecie - do warzyw można dodać trochę przecieru lub koncentratu pomidorowego (wtedy danie ma konsystencję sosu). Smacznego!
Nadesłał(a) unikalny nick,
dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.