puszka.pl - pysznie!

Brokuły z ciecierzycą

Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

brokuły (nieduża główka)
puszka ciecierzycy konserwowej
1 duża cebula
olej do smażenia

opcjonalnie:
koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy
cukier
pieprz
sól
inne przyprawy

Przygotowanie:

Podsmażyć pokrojoną w paski lub kostkę cebulkę, dodać ciecierzycę (w całości lub rozmiażdżoną widelcem). Następnie podzielone na malutkie różyczki i lekko obgotowane wcześniej brokuły lub - jeśli ktoś lubi twardsze tak jak ja - wrzucić je surowe na patelnię.

Na koniec dodać łyżkę lub dwie koncentratu lub przecieru pomidorowego. Jeśli za kwaśne, dodać cukier. Można dodać pieprz i sól lub ulubione przyprawy.

Wskazówki i uwagi:

Osobiście polecam grubiej pokrojoną cebulkę (nadaje słodkiego smaku) i lekko tylko rozdrobnioną ciecierzycę, żeby nie było ciapki(: bo wtedy przywiera. Koncentrat można dodać w różnej ilości, jak kto lubi albo wcale.

Zestawienie tych trzech produktów jest pyszne, zachęcam do eksperymentowania - sama jestem ciekawa co można jeszcze ciekawego z tym zrobić.
Nadesłał(a) wiewióreczka, dnia: 2007-03-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: