brokuły (nieduża główka)
puszka ciecierzycy konserwowej
1 duża cebula
olej do smażenia
opcjonalnie:
koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy
cukier
pieprz
sól
inne przyprawy
Przygotowanie:
Podsmażyć pokrojoną w paski lub kostkę cebulkę, dodać ciecierzycę (w całości lub rozmiażdżoną widelcem). Następnie podzielone na malutkie różyczki i lekko obgotowane wcześniej brokuły lub - jeśli ktoś lubi twardsze tak jak ja - wrzucić je surowe na patelnię.
Na koniec dodać łyżkę lub dwie koncentratu lub przecieru pomidorowego. Jeśli za kwaśne, dodać cukier. Można dodać pieprz i sól lub ulubione przyprawy.
Wskazówki i uwagi:
Osobiście polecam grubiej pokrojoną cebulkę (nadaje słodkiego smaku) i lekko tylko rozdrobnioną ciecierzycę, żeby nie było ciapki(: bo wtedy przywiera. Koncentrat można dodać w różnej ilości, jak kto lubi albo wcale.
Zestawienie tych trzech produktów jest pyszne, zachęcam do eksperymentowania - sama jestem ciekawa co można jeszcze ciekawego z tym zrobić.
Nadesłał(a) wiewióreczka,
dnia: 2007-03-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.