puszka.pl - pysznie!

Ciasto z otrębami "Kasia"

Ciasto okazało się być moją udaną improwizacją. Dedykuję je mojej mamusi, stąd ta nazwa <3


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka albo mleczka sojowego
1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka dowolnego dżemu
1 łyżka kakao (może być kakao instant, wówczas dodać mniej cukru, bo kakao jest słodkie samo w sobie!)

mieszanka płatków i innych dodatków:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków pszennych
- 2 łyżki płatków ryżowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki otrębów pszennych (polecam otręby granulowane ze śliwkami albo jabłkami)

mieszankę tą można zastąpić tym co mamy pod ręką:
- posiekanymi orzechami
- pestkami dyni
- migdałami
- rodzynkami itp. itd.

Przygotowanie:

Płatki owsiane, pszenne, ryżowe i wiórki kokosowe wsypać do osobnych szklanek i zalać gorącą wodą.

W międzyczasie przygotować ciasto: zmiksować mąkę, cukier, olej, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, dżem i kakao. Płatki i wiórki odsączyć i dodać do ciasta wraz ze słonecznikiem i otrębami. Wymieszać łyżką lub mikserem.

Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste po dodaniu płatków czy bakalii, należy dodać trochę mleka (zwykłego lub sojowego) lub wody. Jeśli będzie za rzadkie - mąki.
Nadesłał(a) Kitty88, dnia: 2007-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: