2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka albo mleczka sojowego
1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka dowolnego dżemu
1 łyżka kakao (może być kakao instant, wówczas dodać mniej cukru, bo kakao jest słodkie samo w sobie!)
mieszankę tą można zastąpić tym co mamy pod ręką:
- posiekanymi orzechami
- pestkami dyni
- migdałami
- rodzynkami itp. itd.
Przygotowanie:
Płatki owsiane, pszenne, ryżowe i wiórki kokosowe wsypać do osobnych szklanek i zalać gorącą wodą.
W międzyczasie przygotować ciasto: zmiksować mąkę, cukier, olej, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, dżem i kakao. Płatki i wiórki odsączyć i dodać do ciasta wraz ze słonecznikiem i otrębami. Wymieszać łyżką lub mikserem.
Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180°C.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste po dodaniu płatków czy bakalii, należy dodać trochę mleka (zwykłego lub sojowego) lub wody. Jeśli będzie za rzadkie - mąki.
Nadesłał(a) Kitty88,
dnia: 2007-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.