1 kostka tofu (wędzone albo naturalne) lub 1 puszka cieciorki
1 średnia czerwona cebula
sól
olej z pestek winogron (albo inny do smażenia, jaki lubisz)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka startego imbiru (ja używam świeżego)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
ew. pieprz cayenne
2 garstki pomidorków koktajlowych (albo 1-2 zwykłe)
garść szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, chili i imbir (trzeba szybko, bo cebula czerwona szybko się smaży).
Wrzucamy pokrojone tofu (ja kroje w kwadratowe plasterki). Smażymy chwilkę i dodajemy kurkumę oraz kumin. Jak jest za mało ostre - dodaje trochę pieprzu cayenne. Kroimy pomidory i wrzucamy je na patelnię. Jak zmiękną - danie jest gotowe :) Chwilkę przed zdjęciem z ognia dodajemy szpinak.
Wskazówki i uwagi:
Robię też cieciorkę wg tego przepisu (daję zamiast tofu) - wymiata, tak samo jak tofu :) Potem jem z ryżem albo zawijam w tortillę.
Nadesłał(a) aleksandra,
dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis z kuchni tv, zmodyfikowany, nie było w nim tofu ;)