Jarzyny po sycylijsku - pieczone, podawane na zimno
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
1 nieduży bakłażan
1 żółta papryka
100 g selera naciowego
1 pomidor
pół cebuli dymki
1 łyżka rodzynek
orzeszki ziemne lub piniowe
2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki octu winnego
sól
cukier
natka
bazylia
Przygotowanie:
Bakłażana, paprykę i selera pokroić w spore kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Jarzyny smażyć porcjami na oliwie. Dodać odcedzone rodzynki, orzechy i ocet. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i cukrem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Po przestudzeniu dodać posiekane zioła, wstawić na noc do lodówki. Jeść na zimno, z bagietką.
Wskazówki i uwagi:
Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Twoje zapiski: