puszka.pl - pysznie!

Jarzyny po sycylijsku - pieczone, podawane na zimno


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 nieduży bakłażan
1 żółta papryka
100 g selera naciowego
1 pomidor
pół cebuli dymki
1 łyżka rodzynek
orzeszki ziemne lub piniowe

2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki octu winnego
sól
cukier
natka
bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana, paprykę i selera pokroić w spore kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.

Rodzynki zalać wrzątkiem. Jarzyny smażyć porcjami na oliwie. Dodać odcedzone rodzynki, orzechy i ocet. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i cukrem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Po przestudzeniu dodać posiekane zioła, wstawić na noc do lodówki. Jeść na zimno, z bagietką.

Wskazówki i uwagi:

Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 9/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: